Doorgaan naar inhoud
Vrije school  - @Jvanderwildt

Vrije school - @Jvanderwildt

Vaak vind ik het leeftijdsverschil van 8 jaar tussen mijn beiden kinderen heel handig. Siem is 11, zit in de zesde klas (groep 8) van de vrije school en is een brugger in de dop. De eerste puberstreken worden zichtbaar en meer en meer is hij bezig met zijn plek in de wereld en het verkennen tot waar deze reikt.

Kaatje is 3, gaat 2 dagen per week naar een antroposofisch kinderdagverblijf en kan niet wachten tot ze eindelijk naar school mag. Ook zij gaat straks naar de vrije school. 

Beide kinderen doen een ander beroep op mij, hebben iets anders van mij nodig, hebben een ander dagritme, en dat maakt dat er op een dag voor beiden veel ruimte is voor aandacht van mij, én er is ruimte waarin ze met elkaar kunnen zijn.

En dat met elkaar zijn is soms best een uitdaging. Siem speelt graag met zijn kleine zusje, en past zich dan aan aan haar niveau. Daar geniet ik als moeder eindeloos van natuurlijk. Maar het allerleukste vind ik het als we iets doen waarbij zij allebei op hun eigen niveau bezig zijn, en we tóch samen zijn.

Gelukkig zijn ze beiden ontzettend dol op tekenen, schilderen en knutselen. En een van de vele mooi dingen die ik heb overgenomen van de vrije school is het werken met goede materialen. Goed papier (geen printerpapier!), mooie krijtjes, goede potloden en…een goede ondergrond om op te werken.

Want er is weinig zo frustrerend als werken met slecht materiaal. Goed en mooi materiaal stimuleert zoveel meer! Niet zelden ligt de hele tafel vol met papier, verf, een bak vol knutsels waar vanalles mee wordt gecreëerd, krijtjes, potloden etc. En daar zijn ze beiden uren zoet mee, ieder op hun eigen niveau.

Sinds kort hebben ze allebei een eigen tekenplank van Grennn. Wat een feest is dat! Ik hoef hun tekenblad niet meer met plakband aan de tafel te plakken, want op deze plank verschuift je papier niet als je aan het tekenen of schilderen bent. En je kunt gerust een beetje knoeien, want je veegt met een vochtige doek alles er zo weer vanaf.

Kaatje is ontzettend trots dat haar naam erop staat. (Al staat er volgens haar “Lieve Kaatje”, dus dat laten we maar even zo…) Ze laat haar kunstwerken én de plank trots aan iedereen zien die bij ons thuis komt.

En Siem is heel blij met zo’n stevige ondergrond die je ook ergens mee naartoe kunt nemen. Lekker tekenen in de tuin of in de duinen of in de dierentuin. Of stiekem nog even tekenen in bed, daar betrap ik hem ook geregeld op.

Dus of je nou drie jaar bent, of elf, zo’n prachtige gepersonaliseerde tekenplank is onmisbaar voor stimulerend teken- en schilderplezier!

Ik wil Judith (@JvanderWildt) bedanken voor het schrijven van deze blog. Voor meer inspiratie zou ik een kijkje nemen op haar instagrampagina - Melanie

Vorig artikel Sneeuwpop knutselen- @Ellen_Heijnen
Volgend artikel Rekenen met Grennn - @carolienplate

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden