Nat-in-nat schilderen- @sokgedichten
Nat-in-nat schilderen
Over loslaten en verwonderen
Nat-in-nat schilderen is één van mijn favoriete schildertechnieken. Je werkt hierbij met verdunde verf op nat therapeutenpapier. Het leuke aan deze techniek is dat je helemaal niets hoeft te maken. En toch is dit één van de moeilijkste technieken. Waarom? Omdat je je aan de verf moet overgeven. Je gaat iets laten ontstaan zonder iets te laten ontstaan. Dus laat die druk maar los en gooi je gevoel in je verfkwast. Loslaten is één van de dingen die je tijdens nat-in-nat schilderen zeker gaat ervaren. Wat je dan precies gaat loslaten? Het (onbewuste) plaatje in je hoofd, de drang om een ‘perfecte’ lijn te schilderen, alle gedachten die je uit het hier-en-nu halen. Kortom, laat je verwonderen door te kijken hoe de kleuren zich mengen met het papier en elkaar.
Ook zo’n zin om te beginnen? Dit is wat je nodig hebt:
- schilderplank
- therapeutenpapier
- Stockmar aquarelverf (verdund met water)
- kwastjes
- viscose of natuurspons
- bakje water
- theedoek
Een goed begin is het halve werk. Zo kun je jezelf goed voorbereiden:
Leg het papier voor je op de schildersplank. Dip de spons in het bakje met water en zorg dat hij veel water opneemt. Wring de spons vervolgens een beetje uit boven het papier. Wrijf het water heel zacht met de spons uit over het papier. Leg een theedoek op het natte papier en strijk deze zachtjes met je handen glad. Tot slot til je het papier voorzichtig op en draai je het om. Nu kun je beginnen met verven. Laat je gemaakte werk drogen op de schilderplank, zo scheurt het niet en verliest het geen kleur. Tijdens het drogen van je werk, gebeurt er nog van alles met de verf. Het is dus ook leuk om af en toe even te kijken hoe je kunstwerk verandert is.
Ben jij benieuwd of en hoe je dit dan met (jonge) kinderen kunt doen? Ook voor kinderen is deze techniek een echte belevenis. Er zullen heus wel eens wat frustraties ontstaan - bij je kind én bij jou - en dat mag. Vaak helpen de verwondering en de fantasie je kind weer op weg. Wij maakten met veel plezier een DIY voor het nat-in-nat schilderen. In de video zie je hoe mijn dochter (2 jaar) de techniek ervaart. Kijk je mee?
https://www.youtube.com/watch?v=2FhxqksXA1o
Ik wil Lotte ( @sokgedichten) ontzettend bedanken voor het schrijven van deze prachtige blog. Voor meer inspiratie zou ik zeker een kijkje nemen op haar instagrampagina. - Melanie
Een opmerking achterlaten