Doorgaan naar inhoud
Nat in nat schilderen, procesgericht schilderen - @GroenerGroeien

Nat in nat schilderen, procesgericht schilderen - @GroenerGroeien

Nat in nat schilderen, procesgericht schilderen

Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarmee je met verf op een nat papier schildert. De kleuren vloeien in elkaar over, mengen met elkaar en er ontstaan nieuwe vormen. Een creatief werkje waarbij het hele proces een grote beleving is, en daarbij ook nog veel ontwikkelingsdoelen aanraakt. Maar wat is nat in nat schilderen nu precies, en hoe doe je dit?

 

Kleurbelevenis
Het schilderen op nat papier werkt verstillend en ontspannend. Kinderen zien de kleuren in elkaar vloeien, en zien nieuwe vormen en kleuren ontstaan. Doordat het lastig is om lijnen en vormen neer te zetten als alles vloeit, kunnen kinderen minder gericht schilderen. Ze gaan zich meer richten op hun gevoel, en schilderen voor het plezier en de beleving. Deze schildertechniek leert kinderen flexibiliteit en overgave aan het proces. Het maken van schilderingen vanuit het gevoel kan veel kinderen zelfvertrouwen geven.

Kleurgebruik
Nat in nat schilderen kan iedereen. Voor kinderen op peuterleeftijd is een of twee (primaire) kleuren verf al genoeg. De kleurbeleving en het ervaren van het materiaal staan centraal. Binnen het vrijeschoolonderwijs werken kinderen vanaf kleuterleeftijd met drie primaire kleuren, eventueel met dubbele kleuren. Natuurlijk kun je zelf een vrije invulling geven.

Benodigdheden

Hoe beginnen we?
Voordat je kan schilderen maak je eerst de verf klaar, door hem aan te lengen met water. Door de verf in afsluitbare potjes klaar te maken, kan het later ook bewaart worden. Natuurlijke verf gaat na een tijdje wel stinken. Je schildert direct vanuit deze potjes, maar tot kleuterleeftijd gebruik je liever aparte verfschaaltjes. Zij vergeten nog wel eens de kwast tussen de kleuren door uit te spoelen.


Om het papier goed strak op de tekenplank te krijgen maken we eerst beide zijden nat. Met een licht uitgeknepen spons strijk je het papier vervolgens strak. Als er luchtbellen in het papier ontstaan, til je voorzichtig het blad van de plank en strijk je het opnieuw strak. Tijdens het schilderen kan het gebeuren dat het papier gaat rullen, of zelfs kapot gaat. Een minder drukkende hand of te gespannen greep kan dit verhelpen. Na het schilderen moet de tekening op de plank drogen, en dan is het wachten op het prachtige resultaat!


Meer mogelijkheden met nat in nat schilderen
Doordat de verf niet hecht op vet (wasco)krijt, geeft het experimenteren met deze twee materialen veel nieuwe mogelijkheden. Zo kun je met (wit) wasco krijt een tekening op het droge papier maken en deze later met de verf tevoorschijn toveren. Een tovertekening!
Ook kun je voor het verven, op het droge papier afdrukken maken. Leg maar eens voorwerpen of gevonden bladeren onder het papier en krijt daarna met stevige hand op het papier.


   

Leren van je kind

Doordat nat in natten kinderen aanspreekt op hun gevoel, kun je veel leren als je tijdens het schilderen aandachtig kijkt naar je kind. Kijkt het kind eerst wat de kleuren en de verf voor uitwerking hebben op het natte papier? Of gaat het kind meer vanuit impulsen aan het werk? Ook de reactie op het werken met deze techniek geeft soms inzichten. Vind het kind het moeilijk om weinig controle te hebben of kan het kind zich er meer in verliezen? Op deze manier krijg je een leerzaam kijkje in de binnenwereld van het kind.

Vrijeschoolonderwijs en de materialen

Binnen het vrijeschoolonderwijs worden er veel activiteiten gedaan die leuk maar ook stimulerend zijn voor de ontwikkeling. Zo is ook het werken met bijenwas een fijne bezigheid vanaf de peuterleeftijd .   

Wij willen Jelka ( @GroenerGroeien) ontzettend bedanken voor het schrijven van deze prachtige blok. Voor meer inspiratie zou ik zeker een kijkje nemen op haar website. www.GroenerGroeien.nl - Melanie

Vorig artikel Wanneer rekenen ineens een feestje is - @xlieverliefx
Volgend artikel Autisme en overprikkeling - @Hartewijs

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden